Program Małe Smaki (Tiny Tastes) Lucy Cooke
Bardzo ważne dla prawidłowego odżywiania jest, to by jeść różnorodnie. Dlatego warto rozszerzać dietę dzieci i proponować im nowe smaki. Niestety nie jest to łatwe, o czym wie chyba każdy rodzic, gdyż dzieci bardzo często nie chcą nawet spróbować nowych potraw w obawie, że będą one niedobre.
Pomocą może okazać się program Małe Smaki, wprowadzony przez Lucy Cooke. Polega on na dawaniu dzieciom „mądrych nagród” za próbowanie nowego jedzenia. Nagrodą zaproponowaną przez autorkę programu są naklejki – dzieci je przecież uwielbiają. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że nagroda powinna pomóc dziecku w spróbowaniu nowego smaku, a nie sprawić, że dziecko zje coś tylko po to, by ją otrzymać. Dlatego naklejką nagradza się już za samo spróbowanie nowego jedzenia i wydanie o nim opinii.
Warto dodać, że proponowanie dzieciom nowej potrawy przyczynia się do tego, że w przyszłości ją polubią. Jednak trzeba wykazać się przy tym wielką cierpliwością. Badania dowodzą, iż do polubienia nowego dania potrzebnych jest około 10 do 20 prób jego podania – dlatego nie warto po 2 czy 3 próbach podania dziecku na przykład szpinaku wydawać opinii: „moje dziecko nie lubi szpinaku”. Oczywiście, zdarza się również, że dziecko polubi coś od razu już po pierwszym spróbowaniu – i na to bardzo liczymy. Dlatego w kilku przedszkolach, do których przywozimy posiłki, realizujemy Program Małe Smaki.
Do tej pory dzieci spróbowały, jak smakują:
Lubczyk – ma działanie moczopędne i wspomagające w chorobach układu moczowego. Ma także działanie przeciwzakrzepowe, pomaga w walce z miażdżycą. Łagodzi suchy, uporczywy kaszel.
Karambola – zawiera dużo witaminy C i błonnika, ma bardzo mało kalorii dlatego jest zalecana osobom będącym na diecie, wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne.
Grapefruit – zawiera dużo witaminy C i beta – karotenu. Substancje w nim zawarte regulują ciśnienie krwi i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Jest ważnym składnikiem diet odchudzających, ponieważ ma mało kalorii i przyspiesza przemianę materii.
Miechunka suszona – ze względu na swoje właściwości jest nazywana złotą jagodą. Zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń oraz żelazo.
Pomelo – zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych, 100g tego owocu pokrywa niemalże 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera również bardzo dużo potasu. Pektyny zawarte w miąższu pomelo hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Limonka – wspomaga pracę wątroby, jest polecana w profilaktyce przeciwnowotworowej, zwalcza bakterię E.Coli. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz witaminę C.
Natka pietruszki – zawiera dwa razy więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto obfituje w kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
Melon miodowy – zawiera bardzo dużo potasu i witaminy z grupy B. Zawarte w melonie składniki poprawiają kondycję skóry i paznokci, odkwaszają organizm, wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Melisa – ma silne działanie antyoksydacyjne (oznacza to, że picie naparu z melisy obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy i schorzeń neurologicznych. Posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, a także działa uspokajająco i pomaga w problemach z zasypianiem.
Kiełki słonecznika – zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu, witaminy z grupy B oraz A, C, D, E i K. Dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci, przyspieszają metabolizm, zapobiegają odkładaniu złego cholesterolu.
Kiełki rzodkiewki – zawierają witaminy B6, C, A, E oraz kwas foliowy, a także jod, potas i magnez wspomagające przemianę materii w organizmie oraz siarkę korzystnie wpływającą na kondycję włosów i paznokci.
Insalatina – włoska odmiana sałaty o delikatnym smaku. Jest bogata w błonnik, wapń, żelazo i magnez.
Mango – może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzi ból gardła i chrypkę.
Kapusta pak choi – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, reguluje ciśnienie oraz jest źródłem żelaza, witamin z grupy B i witaminy C.
Kiełki pora – są uważane za naturalny antybiotyk, zawierają dużo witaminy C, działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Regulują poziom cukru we krwi, poprawiają pracę nerek.
Kiełki buraka – zawierają witaminy A, C, B1 oraz minerały: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, a także rzadkie metale: rubid i cez. Są bardzo pomocne w leczeniu anemii.
Migdały – według naukowców zaliczają się do trzech najlepszych pod względem wartości odżywczych pokarmów na ziemi (zawierają kluczowe witaminy, mikroelementy, mają odpowiedni profil kwasów tłuszczowych oraz istotne kombinacje występujących w nich składników odżywczych).
Morela suszona – zawiera bardzo dużo karotenu (15 g soku z moreli zapewnia dzienne zapotrzebowanie na karoten) oraz witamin: C, E, B1, PP.
Pomidorki koktajlowe – zawierają witaminy C, E, PP oraz K a także dużo makro – i mikroelementów: żelazo, potas, miedź, wapń, mangan, kobalt.
Szpinak świeży – zawiera duże ilości beta-karotenu, witamin C, E i K, a także potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Zawarta w nim luteina wpływa korzystnie na ostrość widzenia i zapobiega skutkom szkodliwego promieniowania UV. Jedzenie szpinaku spowalnia procesy miażdżycowe i ogranicza ryzyko chorób układu krążenia.
Orzechy włoskie – zawierają kwas elagowy, który podnosi odporność. Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega – 3 (obniżające cholesterol i działające przeciwzakrzepowo).
Oregano – niszczy bakterie, działa grzybobójczo, przez swoje właściwości rozkurczowe łagodzi kaszel, łagodzi schorzenia układu trawiennego takie jak zespół jelita drażliwego czy wzdęcia.
Czarne oliwki – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, potas, wapń, sód, magnez, fosfor, żelazo. Są bogate w beta-karoten, witaminę A, E, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i błonnik.
Seler naciowy – zawiera witaminy A,C oraz E. Usuwa toksyny z organizmu, działa pobudzająco na procesy trawienia.
Liść mięty – mięta jest bogatym źródłem witaminy A oraz B3, zawiera także wapń, fosfor, żelazo i magnez. Ma dobry wpływ na procesy trawienne. Działa przeciwbakteryjnie.
Papryka – zawiera wapń, potas, żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B. Co ciekawe, witaminy C jest w papryce pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! Papryka czerwona ma dodatkowo dużo witaminy A, żółta – witaminy E, a zielona zawiera sporo kwasu foliowego.
Figi suszone – zawierają bardzo dużo wapnia (100 g fig zawiera go tyle, ile szklanka mleka!), fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki właściwościom alkalizującym pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Posiadają dużo błonnika. Wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne.
Pestki dyni – zawierają bardzo dużo żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i witaminy E (100 g pestek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki). Dodatkowo mają też sporo cynku, potasu, manganu i kwasu foliowego. Jedzenie pestek dyni przyczynia się do zmniejszenia ryzyka różnych chorób nerek, poprawia samopoczucie oraz wyrównuje poziom pH w organizmie.
Kalarepa – w swoim składzie zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jest niskokaloryczna – 100 g kalarepy zawiera zaledwie 27 kcal (tyle, ile kostka czekolady). Zawiera dużo witaminy C – 100 g kalarepy zapewnia 102% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest bogata w błonnik, przez co wspomaga trawienie.
Awokado – zawiera dużo potasu, sporo witamin C, E, A oraz witamin z grupy B. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy, ponieważ jest w nim luteina i zeaksantyna. Zawarty w awokado kwas oleinowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9).
Roszponka – zawiera bardzo dużo beta karotenu i sporo witaminy C. Ma właściwości oczyszczające z toksyn krew i odkwaszające organizm. Wspomaga trawienie. W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, by poradzić sobie z przesileniem wiosennym – z takimi objawami, jak: osłabienie, senność, bóle głowy, rozdrażnienie.
Żurawina suszona – zawiera witaminy: C, E, K, B6 oraz mikroelementy: potas, mangan, miedź i jod. Uchodzi za jeden z najlepszych środków profilaktycznych przeciw niektórym nowotworom i chorobie niedokrwiennej serca.
Ananas świeży – zawiera dużo witaminy C oraz witaminy A, PP i z grupy B, a także mangan i miedź. Jest niskokaloryczny, a dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Ma działanie przeciwzapalne, zapobiega schorzeniom układu krwionośnego. Wspomaga odchudzanie.
Owoc granatu – zawiera witaminy C i E oraz potas, magnez i fosfor. Substancje w nim zawarte obniżają ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Zapobiega rozwojowi nowotworów, pomaga w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych.
Rabarbar – jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Bazylia – ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, jest bogata w witaminy A, C i B5, wapń oraz magnez. Ma działanie antydepresyjne, poprawia nastrój i dodaje energii do działania.